Σαν σήμερα πριν 10 χρόνια το ελληνικό βόλεϊ έγινε φτωχότερο με τον ξαφνικό χαμό του τεράστιου αθλητή, Νίκου Σαμαρά.
Τον αποκάλεσαν «Γκάλη του Βόλεϊ» τα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας του και δε λάθεψαν. Με προσόντα που δεν συναντάς συχνά ο Νίκος Σαμαράς σημάδεψε το ελληνικό βόλεϊ με το τεράστιο ταλέντο του, τα φαρμακερά σερβίς του, τα διαγώνια «καρφώματα» στα «3 μέτρα» και τα ηγετικά του χαρακτηριστικά.
Αυτό ακριβώς ήταν άλλωστε ο Νίκος Σαμαράς. Γεννημένος ηγέτης. Ένας ασυμβίβαστος «αετός» που σαν σήμερα έκανε το άθλημα, το οποίο αγάπησε και ανέβασε στα ύψη με την αγωνιστική του παρουσία, φτωχότερο βυθίζοντας το στη θλίψη όταν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 42 ετών.
Γιγάντωσε την Ορεστιάδα
Καθιερώθηκε ως ακραίος όταν ο Χιλμπέρτο Χερέρα που είχε αναλάβει ομοσπονδιακός τεχνικός στην Εθνική ομάδα, διέκρινε την δυνατότητα του και στην υποδοχή εκτός από τα «τελειώματα». Ξεκίνησε όμως την σπουδαία καριέρα του ως διαγώνιος με τρομακτικά «χτυπήματα» και χάρη σε αυτά το 1988 πήρε το πρωτάθλημα εφήβων με την Ορεστιάδα που του άνοιξε το δρόμο για την ανδρική ομάδα.
Με την Ορεστιάδα έγραψε ιστορία καθώς την μετέτρεψε σε διεκδικήτρια τίτλων και οι μυθικές κόντρες με τον Ολυμπιακό στα 90s αναβιώνουν ακόμα και σήμερα. Με τους Εβρίτες έφτασε το 1997 και 1998 μια ανάσα από το πρωτάθλημα, αλλά την πρώτη χρονιά του του το στέρησε ο Άρης και τη δεύτερη ο Ολυμπιακός σε ένα επεισοδιακό game 5 στη Θράκη.
Με τον σύλλογο της Θράκης, έζησε και μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές. Τρεις συνεχόμενες χρονιές στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας 1994, 1995, 1996, εκ των οποίων κορυφαία ήταν η παρουσία στον τελικό του 1995.
Ο Ηρακλής και η πιο σημαντική του κούπα
Μετά την απώλεια του πρωταθλήματος το 1998 φεύγει από την ομάδα της καρδιάς του και ξεκινά ένα ταξίδι σε διάφορους επαγγελματικούς συλλόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γίνεται ο πιο καλοπληρωμένος Έλληνας πετοσφαιριστής και δίκαια τον αποκαλούν «Γκάλη του βόλεϊ». Πάει στον Ηρακλή με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2000, τον μοναδικό σημαντικό τίτλο της καριέρας του.
Ακολούθησε ο Παναθηναϊκός και στο εξωτερικό η ιταλική Φαλκονάρα, η ισπανική Σεβίλη, η τουρκική Φενερμπαχτσέ και η ελβετική Σενουά, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια της καριέρας του έπαιξε σε ΑΕΚ, Εθνικό Αλεξανδρούπολης και Μίλωνα, τον οποίο ανέβασε από την Α2 το 2012 μαζί με το άλλο τοτέμ του ελληνικού βόλεϊ, Μάριο Γκιούρδα.
Τη σεζόν 2012-13 αγωνιζόταν στην Λήμνος Βόλεϊ, ομάδα που είχε ιδρύσει ο ίδιος και την προπονούσε από το 2010. Οι δύο τελευταίοι επίσημοι αγώνες που έλαβε μέρος ο Σαμαράς ήταν για το Κύπελλο Ελλάδας 2012-13 με την ομάδα της Λήμνου:
18 Νοεμβρίου 2012: Ρόδος: Τελχινίς Ρόδου - Λήμνος Βόλεϊ: 0-3, νίκη-πρόκριση εκτός έδρας στην α΄ φάση του κυπέλλου.
15 Δεκεμβρίου 2012: Θεσσαλονίκη: Α.Π.Σ. Μακεδονικός Νεάπολης - Λήμνος Βόλεϊ: 3-0, ήττα-αποκλεισμός από τη β΄ φάση.
Αγωνίστηκε 160 φορές στην Εθνική Ελλάδος εφήβων και 263 στην ανδρική Εθνική Ελλάδος, με τις οποίες έπαιξε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (1989) και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών (1994), κατακτώντας σε αμφότερες τις διοργανώσεις την 6η θέση. Στην εθνική ομάδα ήταν αναντικατάστατο στέλεχος και αρχηγός και είχε συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις: World League, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Μεσογειακοί Αγώνες.
Το ιστορικό σερβίς
Την 1η Οκτωβρίου 1994 ο Σαμαράς έβαλε την σφραγίδα του και έκανε ένα γεμάτο ΣΕΦ να πάρει «φωτιά». Ήταν η στιγμή που ο «αετός» σημείωσε τον τελευταίο πόντο της Εθνικής ομάδας με απίστευτο σερβίς και την πήγε στις «8» καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Πηγή:OnSports.gr